Д-р Ирина Владимирова e специалист по хранене и диететика. Повече от

...
Д-р Ирина Владимирова e специалист по хранене и диететика. Повече от
Коментари Харесай

Д-р Владимирова: Предстои въвеждане на Национална програма „Хранене“ за първите 1000 дни от живота на детето

Д-р Ирина Владимирова  e експерт по хранене и диететика. Повече от двадесет години работи в региона на детското хранене. От няколко години е част от екипа на Детска клиника към УМБАЛ „ Св. Георги “, Пловдив и съветва деца с разнообразни болести.
В ефира на Радио София, доктор Владимирова показа, че страната ни изостава в региона на детското хранене, спрямо Европа, където експертите по хранене са съвсем колкото и медицинските сестри. В България, медиците по хранене и диететика са едва  140 експерти , добави тя.
Преди 30 години, британският проф. Дейвид Бакър за първи път открива взаимовръзка сред храненето през първите 1000 дни и здравето в бъдещия живот. Това дава началото на най-големия план в света за ранно хранене между  Европа, Съединени американски щати и Австралия . В резултата на това е променено законодателството в Европейски Съюз във връзка с млеката за кърмачета.

„ Очакваме промени и във всички останали сфери, каквито са зареждането, храненето след 1 годинка и така нататък “, сподели доктор Ирина Владимирова.
По думите й, в България следва да бъде предоставена на министерствата Национална стратегия „ Хранене “, които да я осъществяват.
„ Целта на този план е да осигурим вярно хранене през тези първи 1000 дни – от зачеването до навършването на 2 годинки (в България от 0 до 3 г.). Ние предвиждаме доста действия и се надяваме всяка една от тях да бъде утвърдена “, добави доктор Владимирова.

Предстои осведомителна акция, сподели тя и добави, че по-късно ще бъде включено и възстановяване на достъпа до здравни услуги и ранна диагностика на питателните дефицити, обезпечаване на благоприятни условия за хранително суплементиране и възстановяване достъпа до Детска кухня, сподели доктор Ирина Владимирова.
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР